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This document provides the answers to program-related questions received by the Division.  You can also 

navigate through the document using the Bookmarks in your PDF viewer.  The newest questions that have been 

added ǁŝůů�ďĞ�ŶŽƚĞĚ�ďǇ�͞Ύ͟�ĂŶĚ�ŝŶ�red font. 

For questions or additional information, please contact us at ESSASupport@tea.texas.gov. 

 

Questions and responses are organized by the following topic areas: 

¶ Definitions 

¶ Eligibility 

¶ Requirements 

¶ Formal Agreements 

¶ Funding 

¶ Use of funds 

¶ PS3102 

¶ SC9000 

 

Definitions 
Q1:  tŚĂƚ�ĚŽĞƐ�͞WĂǇ�ĨŽƌ�ƐƵĐĐĞƐƐ�ŝŶŝƚŝĂƚŝǀĞƐ͟�ŵĞĂŶ͍�/Ɛ�ƚŚŝƐ�Ă�particular initiative or could it be 
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Q2: What is the difference between a neglected facility and a delinquent facility? 

A1: As per statute, under Sec. 1432 (4) INSTITUTION FOR NEGLECTED OR DELINQUENT CHILDREN AND 

https://www.dfps.state.tx.us/Child_Protection/State_Care/juvenile_justice.asp
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Q3: Does it matter if an LEA wants to have a facility that is promoted as an adult facility? 

A3: Keep in mind that for the purposes of student count, the ages of qualifying students must be 

between 5 years old and 17 years old. Furthermore, the agreement will have to talk about how 

the LEA is helping to supplement what this facility is already providing. Please consider: ͞dŚĞ�

definition of a delinquent facility in section 1432(4)(B) of the ESEA includes private, as well as 

public, facilities. If the private facility otherwise meets the definition (i.e., it is a residential facility; 

it provides care to children who have been adjudicated to be delinquent or in need of supervision; 

ĞƚĐ͘Ϳ͕�ŝƚ�ŵĂǇ�ďĞ�ŝŶĐůƵĚĞĚ�ŝŶ�ƚŚĞ�ĐŽƵŶƚ͘͟ 

Q4: Does the LEA have to serve every facility within its boundaries?  

A4: The LEA, usually through the District Improvement Plan, identifies the need to partner with a 

facility. In the event that there are multiple facilities, the LEA makes the decision which facilities to 

serve; while also documenting how did the LEA arrive to that decision.   

*Q5: Does the LEA have to serve every facility within its boundaries?  
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*A2: In regards to the Title I, Part D, Subpart 2 program, the statute does not set a translation 

requirement. However, it would be best practice to have information available for families in a 

language they can understand. It is advised that the LEA follows its policies and procedures in this 

regard.   

*Q3: On the Compliance report, the question about evaluating the program no less than once every 

three years. If this was not completed this year, but was within the last 3 years, would the district 

be in compliance? Also, is there any idea of what format would be acceptable for this evaluation? 

 A3: The evaluation process must be completed no less than once every three years. If the LEA 

conducted a program evaluation at the end of 2019-2020 school year, the LEA would have to 

conduct the next evaluation no later than the end of the 2022-2023 school year in order to be in 

compliance.  

 The LEA has the freedom to choose and evaluate the program as it sees fit according to its needs. 

Section 1431(a) does list five items that should be considered: (1) maintain and improve 

educational achievement and to graduate from high school, (2) accrue school credits that meet 

State requirements for grade promotion and high school graduation, (3) transition to a regular 

program or other LEA, (4) complete secondary school (or equivalent) and obtain employment after 

leaving the facility and (5) as appropriate, participation in postsecondary education and job 

training programs. 

 

 

Formal Agreements 
Q1: I heard that it is possible to have an agreement within the last 2 years, is that true? 

A1: The system (eGrants) should validate the date of the agreement between October 1 of the 

previous calendar year and September 1 of the current year. If the agreement is older, it would 

need to be reviewed. 

Q2: Is it required to have an agreement? 

A2: The Formal Agreement of Services is a statutory requirement which can be found in Sec. 1423. 

 

Q3: Does the LEA have to upload their TID Formal Agreement in ESSA Reports?  

A3: No. The Formal Agreement is a document kept at the LEA level. However, it must be readily 

available upon request from TEA.  

 

 



https://tea.texas.gov/sites/default/files/ESSA%20Funding%20Reference%20Manual%20Version%201.1%2012-2018.pdf
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A5: If the LEA has more than one facility located within its boundaries, it may decide to put all Title I, 

Part D funding in one or divide among several facilities. The LEA is not required to serve all eligible 

Neglected or Delinquent facilities within its boundaries. 

Q6: If an LEA has unspent Title I, Part D, Subpart 2 funds, they have a non-operational facility at this 

time, and they do not accept any new Title I, Part D, Subpart 2 money, would they have access 

to any carryover funds the following year? 

A6: Typically, an LEA would not be eligible for a carryover-only project. However, if an LEA had two 

facilities and closed one, they would typically get to keep all of the carryover funds in the 

subsequent year. 

Q7: Title I, Part D, Subpart 2 does not have a Supplement Not Supplant (SNS) provision, correct? 

A7:  ͞dŚĞƌĞ�ŝƐ�Ă�ƐƉĞĐŝĨŝĐ�͞ƐƵƉƉůĞŵĞŶƚ�ŶŽƚ�ƐƵƉƉůĂŶƚ͟�ƌĞƋƵŝƌĞŵĞŶƚ�ƵŶĚĞƌ�dŝƚůĞ�/͕�WĂƌƚ��͕�^ƵďƉĂƌƚ�ϭ͕�ŝŶ�

Section 1415. There is no similar statutory requirement in regard to Subpart 2. While Subpart 2 

does not iŶĐůƵĚĞ�Ă�ƐƉĞĐŝĨŝĐ�͞ƐƵƉƉůĞŵĞŶƚ͕�ŶŽƚ�ƐƵƉƉůĂŶƚ͟�ƌĞƋƵŝƌĞŵĞŶƚ͕�dŚĞ�h͘^͘��ĞƉĂƌƚŵĞŶƚ�ŽĨ�

Education strongly encourages the supplemental use of Subpart 2 funds. 

In addition, please note the allowable uses of funds under Subpart 2 outlined in Section 1424: 

IN GENERALͶ 

1. programs that serve children and youth returning to local schools from correctional 
facilities, to assist in the transition of such children and youth to the school environment 
and help them remain in school in order to complete their education; 

2. dropout prevention programs which serve at-risk children and youth; 
3. the coordination of health and social services for such individuals if there is a likelihood 

that the provision of such services, including day care, drug and alcohol counseling, and 
mental health services, will improve the likelihood such individuals will complete their 
education; 

4. special programs to meet the unique academic needs of participating children and youth, 
including career and technical education, special education, career counseling, curriculum-
based youth entrepreneurship education, and assistance in securing student loans or 
grants for postsecondary education; 

5. programs providing mentoring and peer mediation; 

programs for at-risk Indian children and youth, including such children and youth in correctional 

facilities in the area served by the local educational agency that are operated by the Secretary of 

ƚŚĞ�/ŶƚĞƌŝŽƌ�Žƌ�/ŶĚŝĂŶ�ƚƌŝďĞƐ͖�ĂŶĚ�ƉĂǇ�ĨŽƌ�ƐƵĐĐĞƐƐ�ŝŶŝƚŝĂƚŝǀĞƐ͘͟ 

Q8: Can a LEA spend funds on a facility that is not listed on the SC9000? 

A8: The SC9000 lists the eligible facilities for the LEA. The LEA would have to add the new facility to 

the SC9000 before they start providing services to students in that new facility. 

Q9: /Ĩ�Ă�ĨĂĐŝůŝƚǇ�ĐůŽƐĞƐ͕�ǁŚĂƚ�ŚĂƉƉĞŶƐ�ƚŽ�ƚŚĞ�ĨĂĐŝůŝƚǇ͛Ɛ�ĂƐƐĞƚƐͬŵĂƚĞƌŝĂůƐ�that have been purchased with 

Title I, Part D Subpart 2 funds over the years? 



Title I, Part D, Subpart 2 

https://www2.ed.gov/policy/elsec/guid/nord.doc#:~:text=The%20purposes%20of%20Title%20I,achievement%20standards%20that%20all%20children
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An LEA would need to be able to document that the use of funds would meet such intent and 

purpose of the Title I, Part D Subpart 2 program. Typically, the LEA would have identified the need 

in their District Improvement Plan. For audit and/or random validation purposes, the LEA would 

need to keep documentation that supports the funds being charged to Title I, Part D Subpart 2. It 

would also be advisable to note the Title I, Part D Subpart 2 duties in the job description for audit 

and/or random validation purposes.  

Use of funds 
Q1: Is the LEA allowed to use funds to serve students who are not in a facility? 

A1: Yes, the LEA can conduct dropout prevention programs for at-risk students enrolled at the LEA. 

However, the Title I, Part D, Subpart 2 statute [Section 1422 (d)] states that transitional and 

supportive programs operated in LEAs under this subpart shall be designed primarily to meet the 

transitional and academic needs of students returning to LEAs or alternative education programs 

from correctional facilities. The provision of a dropout prevention program for at-risk students 

should not have a negative impact on meeting the transitional and academic needs of students 

who are returning to the LEA from correctional facilities.   

 The following is guidance we received from USDE: 

  ͞^ĞǀĞƌĂů�ŽĨ�ƚŚĞ�^ƵďƉĂƌƚ�Ϯ�ƵƐĞƐ�ŽĨ�ĨƵŶĚƐ�ŝŶ��^���ƐĞĐƚŝŽn 1424 lend themselves to a 

prevention focus, both preventing recidivism and preventing students from entering juvenile 

justice facilities in the first place: 

o Programs that serve children and youth returning to local schools from correctional 

facilities, to assist in the transition of such children and youth to the school environment 

and help them remain in school in order to complete their education. 

o Dropout prevention programs which serve at-risk children and youth. 

o The coordination of health and social services for such individuals if there is a likelihood 

that the provision of such services, including day care, drug and alcohol counseling, and 

mental health services, will improve the likelihood such individuals will complete their 

education. 

o Special programs to meet the unique academic needs of participation children and youth, 

including career and technical education, special education, career counseling, curriculum-

based youth entrepreneurship education, and assistance in securing student loans or 

ŐƌĂŶƚƐ�ĨŽƌ�ƉŽƐƚƐĞĐŽŶĚĂƌǇ�ĞĚƵĐĂƚŝŽŶ͘͟ 

 

Q2: Can the LEA use part of its Subpart 2 subgrant to cover administrative costs? 

A2: Yes. The LEA can use part of its Subpart 2 subgrant to cover administrative costs associated with 

running the subgrant at the LEA level, as long as the amount reserved for administrative costs is 

reasonable and necessary. 

Q3: Is the LEA obligated to provide services to the neglected/delinquent facilities using Title I, Part A 

and/or Title I, Part D funds? 



mailto:compliance@tea.texas.gov
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October of the preceding fiscal year (i.e., October 2020). Thus, ED does not have discretion to 

ĐŚĂŶŐĞ�ƚŚĞƐĞ�ĚĂƚĞƐ͘͟ 

Q3: Who makes the determination of a facility being either neglected or delinquent? 

A3: The LEA is responsible for ensuring the facility is selecting the correct population (neglected or 

delinquent) on the SC9000. The federal directive has been for LEAs to submit type of population 

by the student majority. The LEA may not classify the facility as both on the SC9000. 

Q4: Is it allowed to count students who are under the conservatorship of the Texas Department of 

Family and Protective Services (DFPS)? 

A4: For the purpose of the SC9000, children under the conservatorship of DFPS, are not eligible. 

 

 

 


