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Questions and Answers 

General Questions 

1. Question How is “electronic product” defined? Does that refer to 



     

      
    

   

     

      
    

      
   

  

     
 

       
    

     

   
    

    
 

      
 

    

    
  

 

 
    

  

     
     

      

      
    

  

         
     

   

     
      

    
    

you must get approval from TEA or the State Board of Education (SBOE) (19 TAC 
§66.75) to add new content. Publishers with adopted materials must follow the 
substitutions and content updates procedure to make changes to adopted material. 

6. Question 



     

 
      

   
    

   

       
    

     
  

  
   

      
     

      
     

    
      

    

      
     

    
   

      
     

     
       

    
     
 

     
      

     

     

   

       
 

    
  

Bids and Pricing 
13. Question How does a recurring subscription model for curriculum purchase fit in this adoption? 

Answer Publishers can submit official bids for adopted materials that include different 
subscription lengths ranging from one to eight years. 

14. Question Should shipping costs be included in bid pricing? 

Answer Publishers may not include shipping costs explicitly on official bids, but publishers 
may consider the cost of shipping when determining package and component pricing. 
Alternatively, publishers may invoice TEA separately for shipping costs if they use a 
TEA-contracted vendor. 

Accessible Materials 
15. Question Do pre-adoption samples need to be accessible? 

Answer It depends. If the final format that will be offered to schools is a PDF, the PDF must be 
made accessible prior to submission. Although not required, it is highly recommended 
that all other digital components be designed to comply with the technical standards 
of the Federal Rehabilitation Act, Section 508, and that web content be designed to 
conform to the WCAG 2.0, Level AA. Products that are designed to conform to these 
standards in the early stages of development are much more likely to successfully pass 
the required accessibility audit. 

16. Question According to the schedule, TEA will provide contact information of designated braille 
producers to convert files on Monday, January 11, 2021, and by Monday, January 25, 
2021, the publisher will be required to submit to the “designated braille producer” the 
following: “Three preliminary copies of adopted print student materials, one high-
quality PDF, one copy of NIMAS files, and a screenshot from the NIMAC Validation 
Wizard showing that each file has passed validation due to designated braille producer” 
(draft, page 10). To be clear, is the publisher allowed to work with any vendor to 
produce the NIMAS files and begin doing so prior to the announcement of the 
designated braille producer on Monday, January 11, 2021, in order to have necessary 
samples available to delivery to any of the designated braille producers by Monday, 
January 25, 2021? 

Answer Yes. Publishers can work with any vendor to produce NIMAS files and should begin 
that work prior to the announcement of the producers. 

17. Question Are the accessibility rules for teacher



     

       
  

       
    

      
    

       
      

  

           
   

      

    
   

 

    
      

    
 

     
 

      
     

  

    
  

     
   

       
 

    

        
    

 

      
    

      
    

      
  

    
 

  

19. Question How do you expect correlated content for digital course submissions to be referenced 
on the correlation document? 

Answer Publishers must provide the component ISBN, page number, and a hyperlink that 
directs users to the exact locations of the content that the publisher believes 
sufficiently addresses the breakouts of the end-of-year outcomes. The correlations of 
online products must also be embedded in the product. 

20. Question When you say that publishers must embed correlations, do you mean that the 
correlations must be on our native site, that we must put a direct link on the 
correlation document, or both? 

Answer Both. Links are required on the correlation document, but providing them does not 
meet the embedding requirement unless the document is integrated into the digital 
program. Publishers can choose how they embed the correlations. 

21. Question Does the state review panel use the publisher-supplied correlation document as its 
primary reference for locating coverage of the T Bo9 (in)th. 
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26. Question Can content in the material intended for student use be used to meet the requirement 
to address the TPG in the material intended for teacher use? 

Answer Yes. The teacher has access to content that is intended for teacher use, content that 
is intended for student use, and content that is intended for both. Therefore, citations 
for content in materials intended for student use may meet the requirement to 
address the TPG in the teacher materials. 

27. Question Will the state review panels accept products that are not assembled in a specific scope 
or sequence? 

Answer There is no scope and sequence requirement in the SBOE adoption process. 

28. Question Should coverage of an end-of-year outcome be only in the printed content or can one 
be covered by accessing a companion website or other digital resource? 

Answer TPG coverage may occur in any component of a submission, including a companion 
website or other digital resource. Links to outside resources should be direct, and the 
content should be easy for users to access. 

Before including links to outside web resources, publishers should remember that, if 
the product is adopted, they will be required to sign a contract that requires the 
content to be available for at least eight years. They should also be aware of other 
website restrictions found in 19 TAC §66.29. 

29. Question Are we required to print the TPG on any student materials or on any teacher 
materials? 

Answer No. Printing the actual text of the TPG is not required in student or teacher materials. 

30. Question Does the requirement for 50% coverage of the TPG in both the teacher and the student 
materials require 50% coverage in each domain or an overall 50% coverage? 

Answer In order to be eligible for adoption, materials must meet at least 50% of the TPG in 
each domain in the materials designed for student use and the materials designed for 
teacher use. 

31. Question Is it correct that if a publisher misses one breakout of an end-of-year outcome that has 
several breakouts, the whole outcome is considered “not met,” and even the 
breakouts that were met are discounted and do not count toward the 50%? 

Answer That is correct. The 50% requirement refers to end-of-year outcomes, not breakouts. 
The purpose of parsing each outcome into breakouts is to ensure that each portion of 
an outcome is addressed. Accordingly, if all the breakouts of an outcome are not 
sufficiently covered, then the entire outcome is considered not addressed and does 
not count toward the 50%. 

32. Question What constitutes a citation? The mention of the word on a page? What about a 
definition followed by two examples? Can that count as three citations even though it 
is all on one page? 

Answer The proclamation defines citation as “The identification of one specific example of 
content that covers one element of the TPG.” To be an example of content that 
covers one of the TPG, the content must provide 1) an opportunity for the teacher to 
teach the knowledge or skill, 2) an opportunity for the student to learn the 
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